« Terug naar vorige pagina

Oedeemtherapie

Lymfedrainage & Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem. Dit kan een aangeboren afwijking zijn (als er bijv. in aanleg te weinig lymfevaatjes aanwezig zijn), ook wel primair lymfoedeem genoemd. Tevens kan het ontstaan als gevolg van een medisch behandeling (bijvoorbeeld na een borstamputatie), wat we secundaire lymfoedeem noemen.

Om de afvoer van het lymfevocht te bevorderen bestaan er specifieke massagetechnieken, manuele lymfedrainage. Deze techniek behoort met lage druk, ritmisch te worden uitgevoerd. De manuele lymfedrainage dient ondersteund te worden met oefentherapie, om de spierpomp aan te zetten en compressietherapie, waarbij d.m.v. bandageren van buiten af een continue druk wordt aangebracht, die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Vaak wordt na een aantal behandelingen elastische kousen, ook wel steunkousen, aangemeten.

De behandeling vindt plaats op verwijzing van een arts en wordt volledig vergoed door ziektekosten verzekeraars.

Enkele leefregels bij lymfoedeem:

Probeer altijd wondjes te voorkomen
Bij een wondje wordt vocht gevormd, waardoor het evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht verder verstoord raakt.

Voorzorgsmaatregelen om wondjes te voorkomen;

  • Draag handschoenen in het huishouden en de tuin bij werkzaamheden waarbij de kans op het ontstaan van wondjes aanwezig is
  • Wees extra behoedzaam bij het koken en strijken
  • Bij het ontharen liever geen scheermesjes gebruiken en let ook op irritaties bij het gebruik van ontharingscrème
  • Gebruik een vingerhoedje bij het naaien
  • Krab geen puistjes en pukkeltjes open
  • Let er bij injecties en infuusnaalden op dat er niet in het oedeem lichaamsdeel wordt geprikt

Voorkom overbelasting
Bij intensief gebruik van de spieren komt er extra bloed in de spieren om hen van ‘brandstof’ te voorzien. Een gedeelte van dit bloed moet afgevoerd worden via het lymfestelsel. Maar als de capaciteit van het lymfestelsel kleiner is, kan er vocht in het betreffende lichaamsdeel aanwezig blijven. Leer daarom je eigen grenzen kennen, om overbelasting te voorkomen.

Wees voorzichtig met warmte
Als het lichaam wordt blootgesteld aan te veel warmte (bijv. sauna, zonnen, heet bad) kan er lymfoedeem ontstaan. Dit betekend niet dat je nooit meer in de zon mag, maar ook hierbij is het belangrijk om te kijken waar je grenzen liggen en wat het lichaam aan kan.

Vermijdt druk op het betreffende lichaamsdeel
Door deze druk wordt de aan- en/of afvoer van het lymfevocht belemmerd. laat geen bloeddruk meten aan de oedeemzijde, draag een goed passende bh, draag geen knellende kleding, sieraden of mouwophouders, draag geen zware prothese.

 

Afspraak maken | Tel: 078-6912033 | Mail: fysiotherapie@dok11.nl